home
magyardeutsch
TÁMOP-3.1.5/A-2
TIOP 1.1.1-07/1
TÁMOP 6.1.2
EFOP-1.3.9-17-2017-00012
Nemzetiségi pályázatok
EFOP-3.3.5-17
TOP-3.2.1-15
Határtalanul pályázatok
Lázár Ervin Program pályázatok
Sváb lagzi 2022


Mikonya József


Sportcsarnok


EFOP-3.3.5-17

"Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő Iskolai Közösségi Program kísérleti megvalósítása"

Akadálymentes változat

Iskolánk sikerrel pályázott a kiemelt Európa Unió-s projektben való részvételre.

A pályázat fő célja 2018. és 2019. június utolsó két hetében, napközis és bentlakásos képzésekkel formális és informális képzési módszertan megvalósítása az oktatási feladatot ellátó köznevelési intézményekben.

Kedvezményezett neve: Tatabányai Tankerületi Központ
Konzorciumi partner neve: Esztergomi Tankerületi Központ
Projekt címe: Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő Iskolai Közösségi Program kísérleti megvalósítása a Tatabányai Tankerületi központ intézményeiben Projekt azonosító száma: EFOP-3.3.5-17-2017-00068
A projekt tervezett kezdési dátuma: 2018.03.01.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.08.31.
A támogatás összege: 68 643 503 Ft
A támogatás mértéke: 100%

A megvalósítás során 1380 tanuló vesz részt formális és informális képzési módszertanban.
A konstruktív és értékközpontú nevelés, az egész életen át tartó tanulás iskolai megalapozása, az alapkészségek és kulcskompetenciák fejlesztése, a köznevelés hátránykompenzációs szerepének erősítése és az iskolai lemorzsolódás csökkentése valósul meg összesen 11 közoktatási intézményben.
A köznevelés minőségi fejlesztése nem-formális és informális tanulási módszerek kísérleti megvalósításán keresztül, hangsúlyt fektetve az élményalapú tanulás módszertani megalapozására, a tanulás közösségi élménnyé formálására. A konstrukció célja olyan tematikus napközi és tematikus bentlakásos programok megvalósítása, amelyek a tanulók tudásának, készségeinek és képességeinek fejlesztése, kibontakoztatása, a személyiség fejlődéséhez szükséges megfelelő feltételek biztosítása áll, figyelembe véve, hogy a nevelés és az oktatás színtere nemcsak az iskola lehet.
A foglalkozások keretében lehetőség nyílt olyan tanulási módokra és szervezési megoldásokra, amelyek előmozdítják a tanulás belső motivációinak, önszabályozó mechanizmusainak fejlesztését, az osztályközösségek megerősödését.
A megvalósításban résztvevő pedagógusok az Oktatási Hivatal által biztosított képzések alkalmával sajátítják el a szükséges szakmai tudást. A tervezett programok esetében szintén az Oktatási Hivatal együttműködésével kerül biztosításra a tanulók fejlesztését célzó programok. A tervezett programokhoz eszközbeszerzés kerül megvalósításra.
A tanulók számára biztosított változatos, élményekben gazdag közösségi programok a tanórák kötöttségétől eltérően, játékos módszerekkel kerülnek megvalósításra.Eddig megvalósult programok:

NAPKÖZIS TÁBOR EFOP
Napközis tábor - Közlekedés, sport, egészség
Időpont: 2019.06.17.-06.21.
Résztvevők: 20 fő (2 fő 3.évfolyam, 8 fő 4. évfolyam, 10 fő 6. évfolyam)
Helyszín: Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola, 2831 Tarján, Rákóczi út 13.
Szervezők, segítő pedagógusok: Árendás Bence, Mészáros Edina, Roncsek Boguslawa
Tematika: Közlekedés, KRESZ, Sport és egészségre nevelés

A tavalyi tanévhez hasonlóan idén is megrendeztük iskolánk diákjainak a napközis tábort, melynek témája elsősorban a sport és az egészségre nevelés volt.
Az eseményen 20 diák vett részt, különböző korosztályokból, mely a szervezés és a programok kiválasztásánál jelentett nagyobb kihívást, annak érdekében, hogy minden táborozó élvezze a programokat.
A tábor célja volt, hogy új, elsősorban labdajátékokat ismertessen meg a résztvevő diákokkal. Ilyen volt például a "Japán foci" vagy a "Kirúgó", melyet annyira élveztek a gyerekek, hogy a tábor során több alkalommal is kérték.
Az egészséghez hozzátartozik a diákok személyiségének fejlesztése, olyan tulajdonságok kialakítása vagy erősítése mint például együttműködés, konfliktusok kezelése, empátia, stb. – melyek később a munkaerőpiacon is hasznosak. Ennek érdekében a tábor ideje alatt két alkalommal látogatott el hozzánk Nedermann Katalin drámapedagógus, aki változatos módszerekkel, játékos módon segítette a célok elérését. Szintén ebből a célból hívtuk meg Lágár Dánielt és kedvesét, akik a hagyományok ápolásán (népmese, néptánc) keresztül tették mindezt.
A tematika része volt egy sportlétesítmény megtekintése, így a csoporttal a tatabányai Gyémánt Fürdőbe látogattunk, ahol testközelből ismerkedhettek meg a diákok a vízi sportokkal és az ahhoz szükséges infrastruktúrával. Szerencsénkre az időjárás is tökéletes volt ahhoz, hogy a játékok nagy részét a szabadban próbáljuk ki, így még jobban élvezhették a gyerekek a tábort.

A képes beszámoló linkje

NAPKÖZIS TÁBOR EFOP
"Vissza a természetbe...2."
Program időpontja: 2019. június 24-28.
Résztvevők: 20 fő (I-III. évfolyam)
Helyszín: Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola
Szervezők: Godóné Koszterics Melinda pedagógus, Palatin Anna pedagógus

A 2018/19-es tanévben is megrendezésre került a napközis tábor. Az idő nagyon kedvezett, néha már túlságosan is. Június utolsó hetét a környezettudatosság, a természetvédelem jegyében töltöttük a gyerekekkel.
Csapatokat alakítottunk, versenyeket szerveztünk, az utolsó napon pedig a legtöbb aranytallért gyűjtő nyerteseket ünnepeltük. Sasvári Zoltán Bogárháton című játékos előadásával bepillantást nyerhettünk a bogarak életébe.
Megtanultuk, miért fontos vigyázni a környezetünkre, a természetre, milyen módon tehetjük ezt meg. Kerestünk "kincseket" Tarjánban, majd a kincsvadászat végén, a tikkasztó melegben egy fagyival hűtöttük le magunkat.
Kipróbáltuk magunkat a tatabányai kalandparkban, majd egy nagyon strandoltunk a Gyémánt Fürdőben. Rozmann Hajnalka vezetésével egy tartalmas sétát tettünk az Agostyáni Arborétumban, ahol pillangók kísértek minket.
Sokat játszottunk, kézműveskedtünk, és nem maradhatott el az idei számháború sem.

Fotógaléria - Környezetismeret tábor - fotók
"Zöld törpök" napközis tábor
A program időpontja: 2018. június 18-22.
Résztvevők: 20 diák
Kísérő: Juhász Péterné pedagógus, Marxné Benyőcs Viktória Ilona pedagógus
Téma: környezetvédelem, fenntarthatóság

A diákok minden nap más-más témában találkozhattak a környezetünk védelmét, a fenntartható életmód kialakítását szem előtt tartó példákkal. Hétfőn maguk kereshettek rá adott szempontok szerint a pozitív példákra.
Megalkották a tábor szabályait, s szempontsoron keresztül beszélgettek a fenntartható életvitel szükséges körülményeit, eszközeit, egyéni igényeit. Kedden a Tatára és a Fényes Tanösvényre kirándultak, ahol az idegenvezető sok természeti csodás jelenségre hívta fel a figyelmüket. Szerdán az Agostyáni Ökofaluban töltöttek el egy fél napot, ahol megismerkedtek a szelid energia fogalmával.
Csütörtökön biciklivel kirándultak Héregre, ahol szabadtéren készítve ételeiket játékos feladatokon keresztül beszélgettek az erdei kirándulások szabályairól. A pénteken ökotársasjáték készítésével és vidám játékokkal zárták a hetet.

Fotógaléria - "Zöld törpök" napközis tábor


Napközis tábor
A program időpontja: 2018. június 25-29.
A program helyszíne: Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola
Résztvevők: 20 fő (I-IV. évfolyam)
Szervezők: Schallerné Lázár Csilla, Schléglné Erős Hajnal

Június utolsó hetében a 2. és 4. osztályosok számára napközis tábort szerveztünk.
A programok a környezettudatosság, környezetvédelem jegyében zajlottak.
A tábor jelszava - "Óvd meg a környezetedet" - tudatosította a gyerekekben, hogy a szabadban lenni jó és mindeközben vigyázzunk környezetünkre is!:
Megvizsgáltuk a levegőszennyezettséget, megismertettük a gyerekekkel a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, ezzel kapcsolatosan izgalmas feladatok vártak rájuk.
A pályán sorversenyt és kerékpárversenyt rendeztünk, ahol csapatokban versengtek egymással, az udvaron fociztak, bújócskáztak és homokvárat építettek. Számunkra felidéztük, a gyerekeket pedig megismertettük az "igazi számháborúval".
Letekertünk a halastóra, ahol megfigyeltük a vízparti élővilágot, fagyiztunk a körpincéknél. Megismerkedtünk az agostyáni ökofalu állataival, megtanultuk az energiák természetbeni hasznosítását is.
Eveztünk a Tatai-tó vizén is sárkányhajóval. Sokat nevettünk, bohóckodtunk együtt...
Nagyon sok szép élménnyel gazdagodtunk...

Fotógaléria - Napközis tábor 2. galéria


Napközis tábor
A program időpontja: 2018. június 25-29.
A program helyszíne: Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola
Résztvevők: 20 fő (I-II. évfolyam)
Szervezők: Godóné Koszterics Melinda, Palatin Anna

Június utolsó hetében az 1. és 2. osztályosok számára napközis tábort szerveztünk.
A programok a környezettudatosság, környezetvédelem jegyében zajlottak.
A tábor jelszava - "Vissza a természetbe" - tudatosította a gyerekekben, hogy a szabadban lenni jóóó!: Az udvaron fociban, homokvár építő-, valamint röplabda versenyeken mérhették össze a csapatok az erejüket. Számunkra felidéztük, a gyerekeket pedig megismertettük az "igazi számháborúval", megtanultunk papírpálcából tárgyakat fonni. Öleltünk fákat, hallgattuk a madarak csicsergését, nagyítóval vizsgáltunk bogarakat, kergettünk pillangókat, készítettünk "gyurmanókat" az erdőben, miközben rengeteget játszottunk, nevettünk. Megismerkedtünk az agostyáni ökofalu állataival, megtanultuk az energiák természetbeni hasznosítását is. Kirándultunk a héregi erdőben, vendégül láttak minket palacsintázni, és megcsodálhattuk egy gyönyörű háztáji gyümölcsöst és a gondosan művelt kertet. De eveztünk a Tatai-tó vizén is sárkányhajóval.
Nagyon sok szép élménnyel gazdagodtunk... :
Fotógaléria - Napközis tábor galéria2831 Tarján, Rákóczi út 13.    tel.: 06-30/013 24 47    e-mail: tarjaniskola@gmail.com

Héregi telephely


Vértestolnai telephely


Csengetési rend
1.óra: 7.55-8.40
2.óra: 8.50-9.35
3.óra: 9.45-10.30
4 óra: 10.40-11.25
5.óra: 11.35-12.20
6. óra: 12.40-13.25
7. óra: 13.30-14.15
8. óra: 14.20-15.05
9. óra: 15.10-15.55HATÁRTALANUL


Tarján


Staufenberg


Halle