home
magyardeutsch
TÁMOP-3.1.5/A-2
TIOP 1.1.1-07/1
TÁMOP 6.1.2
EFOP-1.3.9-17-2017-00012
NEMZ-KUL-18-1538
Könyvtár


Sportcsarnok


EFOP-1.3.9-17-2017-00012

"Múltunk a jelenben a jövőért!"

Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános IskolábanIskolánk sikerrel pályázott a kiemelt Európa Unió-s projektben való részvételre.

Eddig megvalósult programok:
Holocaust áldozatainak emléknapja
2018. április 16.
Tóbiásné Salgó Izabella által szerkesztett, nyolcadikosokkal előadott verses, zenés, prezentációval szemléltetett műsort hallhattunk. Két tablón, korabeli fotók mutatták be a zsidóság szenvedését történelmünk eme vészkorszakában.
Délután filmvetítéssel egybekötött beszélgetés volt a könyvtárban a Sorstalanság című film kapcsán a meghívott felnőttekkel és a nyolcadik osztályosokkal.

Fotógaléria - Holocaust emlékműsor, filmvetítés


Gerecsétől Új- Zélandig 3D filmvetítés
2018. április 16.
A szakkör egyik feladata, hogy a tanulóinknak megmutassuk a közvetlen környezetünknek a csodáit. Ezt szolgálta a mai napon látott 3D filmvetítés. A tanulóknak szemüvegeket osztottak ki, melyeken keresztül nézve a filmet, úgy érezték, mintha benne lennének a tájban. A levél a fáról az arcunk előtt esett le, a lovak pedig felénk nyargaltak. A természetfilm a maga sajátságos módján mutatta meg a gerecsei tájat, a Balaton környéki településeket, a Plitvicei- tavak csodáját. A film segítségével a távoli tájak szépségében is gyönyörködhettünk.
Köszönjük Prech Mártonnak a gyönyörű természetfilmet!


Tűzharc verseny a Sportcsarnokban
2018. április 13.
Térségi tűzharc bajnokságot szervezett iskolánk 4 csapat részvételével. Díjazás: serleg, oklevél, pizza, torta és tornazsák és uzsonnás doboz.

Fotógaléria - Tűzharc

Fotógaléria - Tűzharc


Költészet napja
2018. április 10.

Ünnepi műsor
Versillusztrációs pályázat
A Tatai Versbarátok Köre tagjai először az alsósoknak szavaltak szebbnél-szebb verseket, melyeket egy zsákból húzhattak ki a diákok. A felsősök egy Arany János emlékórát hallhattak a versmondók előadásában. Mindkét órán volt közös éneklés és a rajzpályázat eredményhirdetése, és díjazottak jutalmazása.
Szövegértés verseny 14 órától a könyvtárban
17 felsős tanuló versenyzett egymással, évfolyamonként más-más szövegekkel.
Hozd el a kedvenc versedet! program 15 órától a könyvtárban
A könyvtárba gyűltek a versszerető diákok, szülők.
A rendezvény keretében mindenki bemutathatta kedvenc versét, költőjét.
A gyerekek szavazhattak a kiállított versillusztrációkra is.

Fotógaléria - Tatai Versbarátok Köre ünnepi műsor

Fotógaléria - Tatai Versbarátok Köre ünnepi műsor 2

Fotógaléria - Szövegértés verseny, versbemutató


Békamentés
2018. március 27.
Juhász Péterné, Edit néni és csapata akciója
A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület egyik szakembere, Csonka Péter, már több mint 10 éve koordinálja a békamentést Tardoson, Tarjánban és Tatán. Tarján közelében elhelyezkedő Szúnyog-tó, megfelelő helyszín az erdőben telelő kétéltűek számára a tavaszi szaporodási időszakban.
Tanulóink közül néhányan részt vesznek ebben a fontos munkában.
A szakkör tanulóival a Tatán kialakított terelőhöz tettünk látogatást, ahol Csonka Péter beszélt a békamentés fontosságáról.
A szabadtéri Geológiai Múzeumtól indultunk. Az út elején egy nagyméretű tábla hívja fel az autósok figyelmét arra, hogy az út szélén milyen gyűjtő munka folyik. Felvettük a láthatósági mellényeket, és úgy haladtunk végig a terelő mellett. A szakember elmondta, hogy Magyarországon minden kétéltű és hüllő védett, és a természetvédelmi szakemberek nagyon fontos munkát végeznek a békák költöztetésével. Sajnos ez a tavasz sem kedvezett a téli álomból felébredte egyedeknek, mert a március közepén jött hideg jelentősen befolyásolta a vonulásukat. A hideg miatt nem találtunk a terelő mentén elhelyezett vödrökben békákat, de kárpótlásul a tarjáni terelőnél sikerült fényképeket készíteni a mentési folyamat során.

A Ludányi Quartet koncertje a Művelődési Házban
2018. március 24.
Meghívó


Kirándulás Esztergomba, a Duna Múzeumba
2018. március 23.
A 4. osztály, valamint a 6.a és 6.b osztályok tanulói
Kirándulás a Víz világnapja alkalmából Esztergomba a Duna Múzeumba
Előzetes egyeztetés után tettünk látogatást az esztergomi Duna Múzeumban, ahol a Víz világnapja kapcsán nagyon sok beltéri és kültéri programot szerveztek az érdeklődőknek. Ezen a napon a belépés ingyenes volt. Az udvaron sorversenyen vehettünk részt, logikai játékokkal lehetett próbára tenni tudásunkat.
Az múzeum állandó kiállításait, múzeum pedagógusok segítségével tekintettük meg, akik tárlatvezetést tartottak. Nagy élményt jelentett, hogy a vízi élővilág egy "szeletét" közvetlenül szemlélhettük, mert a kiállításra akváriumi élőlényeket is hoztak. Rákokat, halakat. A vízügyi szakemberek a víz fontosságáról és a vizeink védelméről tartottak nagyon érdekes előadást. Kisfilmet tekintettünk meg az árvizek pusztításáról. Egy hatalmas térképen, amit légifelvétellel készítettek, kerestük megnagyítóval lakóhelyünket. Budapest csatornázásáról a korabeli utcaképet idéző díszletek között sok érdekeset hallottunk az akkori csatorna tisztítók munkájáról. Kitömött állatok segítségével láttatták egy vízi életközösség tagjait. A "vizes játszótéren" kipróbálhattuk a zsilipelést, örvénykeltést, buzgárok létrejöttét. Megértettük a vízimalmok működését is. Nagyon hamar eltelt az idő, és nagyon sok élménnyel gazdagodva tértünk haza.

Térségi vetélkedő az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából
2018. márc. 20.
A Kultúrházban iskolánk térségi vetélkedőt rendezett a forradalom és szabadságharc 170. és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából. A versenyen 9 csapat mérte össze tudását két fordulóban.

Újságcikk a Kisalföld 2018.03.29-i számában a vetélkedőről:
Fotógaléria - Vetélkedő

Fotógaléria - Vetélkedő 2.


Fotógaléria - Vetélkedő 3.


Fotógaléria - Vetélkedő 4.

Újságcikk a Kisalföld című folyóirat számára:
A szabadságharc időszakát feldolgozó történelmi-irodalmi-művészeti csapatversenyt rendeztek március 20-án Tarjánban, a térség iskoláiból jövő, négy fős csapatoknak. A résztvevő csapatok a környező települések 7-8. osztályosaiból alakultak meg (Tatabányáról az Árpád Gimnáziumból két csapat, a Dózsakerti Váci Mihály Ált. Isk., a Dózsa György Sportiskola, a Kodály Zoltán Általános Iskola, a Vértessomlói Nemzetiségi Általános Iskola, az Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola, és a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolából két csapat).
A vetélkedő célja az volt, hogy a résztvevő tanulók játékos csapatversenyben ismerjék meg a forradalom és szabadságharc történelmét, irodalmát, művészeti-, kulturális kincseit, jelentős személyiségeit. A versenyzők először egy levelezős fordulóra küldték be a megoldásaikat, majd március 20-án Tarjánban mérhette össze tudását a kilenc, döntőbe jutott csapat. A tudásuk mellett a csapattagok kreativitására is nagy szükség volt, ugyanis a történelmi feladatok mellett például a szabadságharc hadjáratait bemutató térképet/makettet, szabadságharcos zászlót és katonatoborzó beszédet is készítettek. Feladatuk volt továbbá, hogy bemutassák a huszárruházatot, verset szavaljanak, körül írják az egyik Kossuth-nótát csapattársaiknak, szénrajzot készítsenek a korabeli épületekről, korabeli karikatúrákat ismerjenek fel, vagy éppen kokárdát varrjanak. Nagy derültséget keltett, amikor rögtönözve a március 15-i eseményeket adták elő. Az összesen 305 pontos vetélkedőn az 1. helyezést a tarjáni Dzsentrik csapata érte el, őket a Történ-Észek (Dózsakerti Váci Mihály Ált. Isk. Tatabánya) követte, majd a 3. helyezést a Szalagrózsa tarjáni csapat szerezte meg. A szponzorok segítségével (József Attila Megyei és Városi Könyvtár, Vértes Agorája, Jászai Mari Színház) minden versenyző és felkészítő tanár értékes jutalommal térhetett haza.
A gyerekek nagy felkészültséggel, izgalommal jöttek a versenyre, ahol kiválóan bizonyították tudásukat, ötletességüket, együttműködésüket. Gratulálunk Nekik!

A csapatverseny bemutatása


Március 15-i ünnepség a Kultúrházban
2018. márc. 14.

A Kultúrházban az Ifjú Színjátszók és az iskolások irodalmi körének műsorával ünnepeltük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját. A szereplők mellett az iskolai kórus és a Tarjáni Fúvószenekar műsora tette emlékezetessé az ünnepséget, melyet koszorúzás zárt a '48-as emlékhelynél.

Fotógaléria - Március 15.


Színházlátogatás Budapesten: Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk (Vígszínház)
2018. márc. 11.
Az ötödikesek a március 15-i ünnepséghez kapcsolódva Budapesten Molnár Ferenc klasszikusából készült nagysikerű musicalt tekintették meg a Vígszínházban. A kirándulás keretében a Parlamentet is megnézték.

Fotógaléria - Színházlátogatás


A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja
Megemlékezés a kommunista diktatúrák áldozatairól
2018. febr. 26.
Nyolcadikosok előadásában prezentációval, versekkel, zenei aláfestéssel kísért narrátor szövegek hangzottak el a kommunista terror történelmi hátteréről, áldozatairól. Kihelyezett tablókon fotókiállítás a terror éveiből.

Fotógaléria - Megemlékezés

Fotógaléria - Beszélgetés a könyvtárban a nyugdíjasokkal


Tanulmányi kirándulás a Terror Házába (8. osztályosok)
2018. febr. 20.16 nyolcadikos tanulóval, valamint Tóbiásné Salgó Izabella és Tomasovszky Edit tanárnőkkel két rendhagyó történelemórát hallgathattunk meg Budapesten a Terror Házában:
Az egyik Kádár Jánosról, a másik a kommunista építészetről szólt, és mindkettő nagyon érdekes volt.


Magyar kultúra napja
2018. jan. 22.
Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz szövegének megírását. Ennek emlékére 1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.
Ezen a napon különböző rendezvények emlékeztetnek bennünket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra.
Mindenki a szülőföldjét szereti elsősorban, többre tartja a földkerekség más tájainál, és honának minden szülöttje leginkább az övéinek életét vágyik megismerni. Ennek jegyében hangzott el ünnepi műsorunk, s a Himnusz sorai, dallama megidézték számunkra a magyar történelem nagy fordulóit, eseményeit, személyeit, kiválóságait.
A prezentációban a Himnuszunk szellemében született szavakkal, képsorokkal, a magyar történelem áttekintésével, a magyar nép, kultúra gazdagságát, szépségét kívántuk felvillantani.


Fotógaléria - Magyar Kultúra Napja


Néptáncbemutatóval összekötött népdaléneklési verseny
B épület aula

Fotógaléria - Néptáncbemutató - népdaléneklési verseny


Fotógaléria - Néptáncbemutató - népdaléneklési verseny 2.

A délutáni rendezvényt a tarjáni ifjú néptáncosok nyitották meg fergeteges kalocsai táncukkal.
A népdaléneklési verseny zsűrije a nyugdíjas klub énekes tagjaiból állt.
1. hely: Klinger Konrád, Kovács Léna, 2. hely: Varga Emília 3. hely: Balogh Lea, Molnár Anna
Az eredményhirdetés után a Kistulipán ovis néptánccsoport bemutatója zárta a versenyt.
2831 Tarján, Rákóczi út 13.        tel/fax: 00 36 34 372 634        e-mail: gs2000@t-online.hu

Héregi telephely


Vértestolnai telephely


Csengetési rend:
1.óra: 7.55-8.40
2.óra: 8.50-9.35
3.óra: 9.45-10.30
4 óra: 10.40-11.25
5.óra: 11.35-12.20
6. óra: 12.40-13.25
7. óra: 13.35-14.20
8. óra: 14.25-15.10
9. óra: 15.15-16.00


Tarján


Staufenberg


Halle