home
magyardeutsch
TÁMOP-3.1.5/A-2
TIOP 1.1.1-07/1
TÁMOP 6.1.2
EFOP-1.3.9-17-2017-00012
NEMZ-KUL-18-1538
Könyvtár


Sportcsarnok


EFOP-1.3.9-17-2017-00012

"Múltunk a jelenben a jövőért!"

Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános IskolábanIskolánk sikerrel pályázott a kiemelt Európa Unió-s projektben való részvételre.

Eddig megvalósult programok:

Ügyes kezek kézműves szakkör
2018. október 18- nov. 28.Fotógaléria - Ügyes kezek - agyagozás

Fotógaléria - Ügyes kezek adventi naptár


A szakköri foglalkozások szerda és csütörtök délutánonként zajlottak.
Többségében alsó tagozatos gyerekek jelentkeztek, akik már az előző években is részt vettek az iskola kézműves szakkörein.

Először az őszi anyagokból készíthető alkotásokat vettük elő, majd az adventre készültünk.
Összességében elmondható a foglalkozások résztvevői számottevően fejlődtek az elsajátított technikák megismerése során.

Jellemzően vidám hangulatban, jó kedvűen teltek a szerda és csütörtök délutánok.
Az elkészült alkotások egy része megtekinthető az általános iskola B épületének emeleti aulájában, illetve a gyerekek hazavihették, a karácsonyi ajándékaikat gazdagíthatták velük.
Szakköri foglalkozások témái:
1. foglalkozás: Őszi ajtódísz papírból
Időpont: 2018.10.18.
2. Képeslap, üdvözlőkártya készítése varrással
Időpont: 2018.10.24.
3. Fonás koronggal (hajdísz, kulcsdísz)
Időpont: 2018.10.25.
4. Kukac marionett varrással, csomózással
Időpont: 2018.11.07.
5. Ollóvágta állatok (hajtogatás)
Időpont: 2018.11.08.
6. Gyöngyfűzés technikája (karkötő, kulcstartó)
Időpont: 2018.11.14.
7. Hópehely vágása papírból
Időpont: 2018.11.15.
8. Decoupage technikával mécses tartó
Időpont: 2018.11.21.
9. Adventi naptár (hurkapálcikára kötött díszes korongokkal)
Időpont: 2018.11.22.
10. Meghívott előadó: Juhász Anna - Agyagozás
Időpont: 2018.11.28.


Ringató: Író-olvasó találkozó Balázs Ágnessel, a Lufi könyvek szerzőjével
2018. nov. 15.Fotógaléria - Író-olvasó találkozó: Balázs Ágnes
Magyar nyelv napja
2018. november 13.
A magyar nyelv napja alkalmából délelőtt megzenésített versek szóltak az iskolarádióban, az osztályok pedig játékos nyelvtani fejtörőket oldottak meg.
Minden osztálynak sikerült megtalálni a megoldásokat, ezért édesség jutalmat kaptak.
Délután folytatódott a játék az iskolásokkal, szüleikkel, nagyszüleikkel a könyvtárban.
Program:
játék a nyelvvel, nyelvtörők
találós kérdések
Slam poetry verseny (jamk poetry)
közös scrabble játék
vendéglátásFotógaléria - Magyar nyelv napja
Mesekuckó: Bogármese 3-4. foglalkozás

2018. nov. 7. és 14.
Fotógaléria - Mesekuckó: Bogármese 3-4. foglalkozás
Holocaust áldozatainak emléknapja
2018. április 16.
Tóbiásné Salgó Izabella által szerkesztett, nyolcadikosokkal előadott verses, zenés, prezentációval szemléltetett műsort hallhattunk. Két tablón, korabeli fotók mutatták be a zsidóság szenvedését történelmünk eme vészkorszakában.
Délután filmvetítéssel egybekötött beszélgetés volt a könyvtárban a Sorstalanság című film kapcsán a meghívott felnőttekkel és a nyolcadik osztályosokkal.

Fotógaléria - Holocaust emlékműsor, filmvetítés


Gerecsétől Új- Zélandig 3D filmvetítés
2018. április 16.
A szakkör egyik feladata, hogy a tanulóinknak megmutassuk a közvetlen környezetünknek a csodáit. Ezt szolgálta a mai napon látott 3D filmvetítés. A tanulóknak szemüvegeket osztottak ki, melyeken keresztül nézve a filmet, úgy érezték, mintha benne lennének a tájban. A levél a fáról az arcunk előtt esett le, a lovak pedig felénk nyargaltak. A természetfilm a maga sajátságos módján mutatta meg a gerecsei tájat, a Balaton környéki településeket, a Plitvicei- tavak csodáját. A film segítségével a távoli tájak szépségében is gyönyörködhettünk.
Köszönjük Prech Mártonnak a gyönyörű természetfilmet!


Tűzharc verseny a Sportcsarnokban
2018. április 13.
Térségi tűzharc bajnokságot szervezett iskolánk 4 csapat részvételével. Díjazás: serleg, oklevél, pizza, torta és tornazsák és uzsonnás doboz.

Fotógaléria - Tűzharc

Fotógaléria - Tűzharc


Költészet napja
2018. április 10.

Ünnepi műsor
Versillusztrációs pályázat
A Tatai Versbarátok Köre tagjai először az alsósoknak szavaltak szebbnél-szebb verseket, melyeket egy zsákból húzhattak ki a diákok. A felsősök egy Arany János emlékórát hallhattak a versmondók előadásában. Mindkét órán volt közös éneklés és a rajzpályázat eredményhirdetése, és díjazottak jutalmazása.
Szövegértés verseny 14 órától a könyvtárban
17 felsős tanuló versenyzett egymással, évfolyamonként más-más szövegekkel.
Hozd el a kedvenc versedet! program 15 órától a könyvtárban
A könyvtárba gyűltek a versszerető diákok, szülők.
A rendezvény keretében mindenki bemutathatta kedvenc versét, költőjét.
A gyerekek szavazhattak a kiállított versillusztrációkra is.

Fotógaléria - Tatai Versbarátok Köre ünnepi műsor

Fotógaléria - Tatai Versbarátok Köre ünnepi műsor 2

Fotógaléria - Szövegértés verseny, versbemutató


Békamentés
2018. március 27.
Juhász Péterné, Edit néni és csapata akciója
A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület egyik szakembere, Csonka Péter, már több mint 10 éve koordinálja a békamentést Tardoson, Tarjánban és Tatán. Tarján közelében elhelyezkedő Szúnyog-tó, megfelelő helyszín az erdőben telelő kétéltűek számára a tavaszi szaporodási időszakban.
Tanulóink közül néhányan részt vesznek ebben a fontos munkában.
A szakkör tanulóival a Tatán kialakított terelőhöz tettünk látogatást, ahol Csonka Péter beszélt a békamentés fontosságáról.
A szabadtéri Geológiai Múzeumtól indultunk. Az út elején egy nagyméretű tábla hívja fel az autósok figyelmét arra, hogy az út szélén milyen gyűjtő munka folyik. Felvettük a láthatósági mellényeket, és úgy haladtunk végig a terelő mellett. A szakember elmondta, hogy Magyarországon minden kétéltű és hüllő védett, és a természetvédelmi szakemberek nagyon fontos munkát végeznek a békák költöztetésével. Sajnos ez a tavasz sem kedvezett a téli álomból felébredte egyedeknek, mert a március közepén jött hideg jelentősen befolyásolta a vonulásukat. A hideg miatt nem találtunk a terelő mentén elhelyezett vödrökben békákat, de kárpótlásul a tarjáni terelőnél sikerült fényképeket készíteni a mentési folyamat során.

A Ludányi Quartet koncertje a Művelődési Házban
2018. március 24.
Meghívó


Kirándulás Esztergomba, a Duna Múzeumba
2018. március 23.
A 4. osztály, valamint a 6.a és 6.b osztályok tanulói
Kirándulás a Víz világnapja alkalmából Esztergomba a Duna Múzeumba
Előzetes egyeztetés után tettünk látogatást az esztergomi Duna Múzeumban, ahol a Víz világnapja kapcsán nagyon sok beltéri és kültéri programot szerveztek az érdeklődőknek. Ezen a napon a belépés ingyenes volt. Az udvaron sorversenyen vehettünk részt, logikai játékokkal lehetett próbára tenni tudásunkat.
Az múzeum állandó kiállításait, múzeum pedagógusok segítségével tekintettük meg, akik tárlatvezetést tartottak. Nagy élményt jelentett, hogy a vízi élővilág egy "szeletét" közvetlenül szemlélhettük, mert a kiállításra akváriumi élőlényeket is hoztak. Rákokat, halakat. A vízügyi szakemberek a víz fontosságáról és a vizeink védelméről tartottak nagyon érdekes előadást. Kisfilmet tekintettünk meg az árvizek pusztításáról. Egy hatalmas térképen, amit légifelvétellel készítettek, kerestük megnagyítóval lakóhelyünket. Budapest csatornázásáról a korabeli utcaképet idéző díszletek között sok érdekeset hallottunk az akkori csatorna tisztítók munkájáról. Kitömött állatok segítségével láttatták egy vízi életközösség tagjait. A "vizes játszótéren" kipróbálhattuk a zsilipelést, örvénykeltést, buzgárok létrejöttét. Megértettük a vízimalmok működését is. Nagyon hamar eltelt az idő, és nagyon sok élménnyel gazdagodva tértünk haza.

Térségi vetélkedő az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából
2018. márc. 20.
A Kultúrházban iskolánk térségi vetélkedőt rendezett a forradalom és szabadságharc 170. és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából. A versenyen 9 csapat mérte össze tudását két fordulóban.

Újságcikk a Kisalföld 2018.03.29-i számában a vetélkedőről:
Fotógaléria - Vetélkedő

Fotógaléria - Vetélkedő 2.


Fotógaléria - Vetélkedő 3.


Fotógaléria - Vetélkedő 4.

Újságcikk a Kisalföld című folyóirat számára:
A szabadságharc időszakát feldolgozó történelmi-irodalmi-művészeti csapatversenyt rendeztek március 20-án Tarjánban, a térség iskoláiból jövő, négy fős csapatoknak. A résztvevő csapatok a környező települések 7-8. osztályosaiból alakultak meg (Tatabányáról az Árpád Gimnáziumból két csapat, a Dózsakerti Váci Mihály Ált. Isk., a Dózsa György Sportiskola, a Kodály Zoltán Általános Iskola, a Vértessomlói Nemzetiségi Általános Iskola, az Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola, és a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolából két csapat).
A vetélkedő célja az volt, hogy a résztvevő tanulók játékos csapatversenyben ismerjék meg a forradalom és szabadságharc történelmét, irodalmát, művészeti-, kulturális kincseit, jelentős személyiségeit. A versenyzők először egy levelezős fordulóra küldték be a megoldásaikat, majd március 20-án Tarjánban mérhette össze tudását a kilenc, döntőbe jutott csapat. A tudásuk mellett a csapattagok kreativitására is nagy szükség volt, ugyanis a történelmi feladatok mellett például a szabadságharc hadjáratait bemutató térképet/makettet, szabadságharcos zászlót és katonatoborzó beszédet is készítettek. Feladatuk volt továbbá, hogy bemutassák a huszárruházatot, verset szavaljanak, körül írják az egyik Kossuth-nótát csapattársaiknak, szénrajzot készítsenek a korabeli épületekről, korabeli karikatúrákat ismerjenek fel, vagy éppen kokárdát varrjanak. Nagy derültséget keltett, amikor rögtönözve a március 15-i eseményeket adták elő. Az összesen 305 pontos vetélkedőn az 1. helyezést a tarjáni Dzsentrik csapata érte el, őket a Történ-Észek (Dózsakerti Váci Mihály Ált. Isk. Tatabánya) követte, majd a 3. helyezést a Szalagrózsa tarjáni csapat szerezte meg. A szponzorok segítségével (József Attila Megyei és Városi Könyvtár, Vértes Agorája, Jászai Mari Színház) minden versenyző és felkészítő tanár értékes jutalommal térhetett haza.
A gyerekek nagy felkészültséggel, izgalommal jöttek a versenyre, ahol kiválóan bizonyították tudásukat, ötletességüket, együttműködésüket. Gratulálunk Nekik!

A csapatverseny bemutatása


Március 15-i ünnepség a Kultúrházban
2018. márc. 14.

A Kultúrházban az Ifjú Színjátszók és az iskolások irodalmi körének műsorával ünnepeltük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját. A szereplők mellett az iskolai kórus és a Tarjáni Fúvószenekar műsora tette emlékezetessé az ünnepséget, melyet koszorúzás zárt a '48-as emlékhelynél.

Fotógaléria - Március 15.


Színházlátogatás Budapesten: Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk (Vígszínház)
2018. márc. 11.
Az ötödikesek a március 15-i ünnepséghez kapcsolódva Budapesten Molnár Ferenc klasszikusából készült nagysikerű musicalt tekintették meg a Vígszínházban. A kirándulás keretében a Parlamentet is megnézték.

Fotógaléria - Színházlátogatás


A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja
Megemlékezés a kommunista diktatúrák áldozatairól
2018. febr. 26.
Nyolcadikosok előadásában prezentációval, versekkel, zenei aláfestéssel kísért narrátor szövegek hangzottak el a kommunista terror történelmi hátteréről, áldozatairól. Kihelyezett tablókon fotókiállítás a terror éveiből.

Fotógaléria - Megemlékezés

Fotógaléria - Beszélgetés a könyvtárban a nyugdíjasokkal


Tanulmányi kirándulás a Terror Házába (8. osztályosok)
2018. febr. 20.16 nyolcadikos tanulóval, valamint Tóbiásné Salgó Izabella és Tomasovszky Edit tanárnőkkel két rendhagyó történelemórát hallgathattunk meg Budapesten a Terror Házában:
Az egyik Kádár Jánosról, a másik a kommunista építészetről szólt, és mindkettő nagyon érdekes volt.


Magyar kultúra napja
2018. jan. 22.
Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz szövegének megírását. Ennek emlékére 1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.
Ezen a napon különböző rendezvények emlékeztetnek bennünket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra.
Mindenki a szülőföldjét szereti elsősorban, többre tartja a földkerekség más tájainál, és honának minden szülöttje leginkább az övéinek életét vágyik megismerni. Ennek jegyében hangzott el ünnepi műsorunk, s a Himnusz sorai, dallama megidézték számunkra a magyar történelem nagy fordulóit, eseményeit, személyeit, kiválóságait.
A prezentációban a Himnuszunk szellemében született szavakkal, képsorokkal, a magyar történelem áttekintésével, a magyar nép, kultúra gazdagságát, szépségét kívántuk felvillantani.


Fotógaléria - Magyar Kultúra Napja


Néptáncbemutatóval összekötött népdaléneklési verseny
B épület aula

Fotógaléria - Néptáncbemutató - népdaléneklési verseny


Fotógaléria - Néptáncbemutató - népdaléneklési verseny 2.

A délutáni rendezvényt a tarjáni ifjú néptáncosok nyitották meg fergeteges kalocsai táncukkal.
A népdaléneklési verseny zsűrije a nyugdíjas klub énekes tagjaiból állt.
1. hely: Klinger Konrád, Kovács Léna, 2. hely: Varga Emília 3. hely: Balogh Lea, Molnár Anna
Az eredményhirdetés után a Kistulipán ovis néptánccsoport bemutatója zárta a versenyt.
2831 Tarján, Rákóczi út 13.        tel/fax: 00 36 34 372 634        e-mail: gs2000@t-online.hu

Héregi telephely


Vértestolnai telephely


Csengetési rend:
1.óra: 7.55-8.40
2.óra: 8.50-9.35
3.óra: 9.45-10.30
4 óra: 10.40-11.25
5.óra: 11.35-12.20
6. óra: 12.40-13.25
7. óra: 13.30-14.15
8. óra: 14.20-15.05
9. óra: 15.10-15.55


Tarján


Staufenberg


Halle